top of page

Εκδηλώσεις

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ 
H εκδήλωση αφορά την παρουσίαση εναλλακτικής πρότασης για την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων ανάπτυξης του λιμανιού, στο πλαίσιο μια συνολικής ανασυγκρότησης της πόλης με άμεσο οικονομικό αντίκτυπο. Θα παρουσιαστεί οπτικοακουστικό υλικό καθώς επίσης και παγκόσμια παραδείγματα αστικής ανάπλασης ανάλογου βεληνεκούς, με άμεσο και τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο στην πόλη. Η πρόταση για τη δημιουργία μαρίνας ενσωματώνει το σύνολο των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής και προσδιορίζει με σαφήνεια και ρεαλισμό το μέλλον της πόλης...
ΧΕΝΙΑ 20.9.2018

Βόλος 20 Σεπτεμβρίου 2018. Λίγο πριν την εκδήλωσή μας στην είσοδο του Xenia. Ευχαριστούμε την Domotel και προσωπικά τον κ. Λάκη Αλεξόπουλο, για τη διάθεση της αίθουσας συνεδρίων.

Η συνολική παρουσίαση, μαζί με τα αποσπάσματα που για τεχνικούς λόγους δεν παρουσιάστηκαν στο Xenia Volou

Διαδραστική Παρουσίαση

2018-09-22_0-36-05.jpg

Η μαρίνα του Βόλου, το νέο λιμάνι, το μέλλον της πόλης

Η εν λόγω εναλλακτική πρόταση θέτει εκ νέου την επανεξέταση της ανάγκης  μετεγκατάσταση του εμπορικού λιμανιού του Βόλου στην περιοχή του Αλμυρού.

H οραματική πρόταση, ανακατατάσσει και επαναπροσδιορίζει στον δυτικό τομέα της πόλης, τον χώρο κατοικίας, τον χώρο αναψυχής και τον χώρο εμπορευματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων σε τέτοιο βαθμό που ο οικονομικός αντίκτυπος σε επίπεδο νέων θέσεων απασχόλησης και ταυτότητας της πόλης  έχει άμεσα αποτελέσματα στους δείκτες της ανεργίας και του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της.

Η εκβάθυνση κι εκσκαφή της σημερινής χερσαίας ζώνης του λιμανιού στη νοτιοδυτική πλευρά θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα θετικών εξελίξεων για την ελεύθερη ανάπτυξη ακινήτων στην περιοχή με πολύ υψηλή προστιθέμενη αξία λόγω της γειτνίασης με την ζώνη του λιμανιού.

Ο γενικότερος πολεοδομικός σχεδιασμός του Βόλου επαναπροσδιορίζεται κι ένα μεγάλο χερσαίο μέτωπο αποκτά τεράστια αξία και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μεγέθυνση της πόλης, όχι στη βάση μιας «υπνούπολης»-κατοικίας, αλλά πολύ περισσότερο με δραστηριότητες που δίνουν όραμα και πραγματική ελπίδα μέσα από την ανάκαμψη της μεταποίησης, του τουρισμού, του νέου τουριστικού προϊόντος και της μαρίνας.

Τα βασικά οφέλη που εκτιμάται ότι επιτυγχάνονται από αυτήν την καινοτόμα πολεοδομική ανασυγκρότηση, είναι:

  • Η δημιουργία ενός μεγάλου βιώσιμου εμπορικού λιμανιού και η εξυπηρέτηση της βιομηχανικής περιοχής με χαμηλό κόστος λόγω του γεγονότος ότι δεν χρειάζεται να μετακινηθούν τα εμπορευματοκιβώτια π.χ. με φορτηγά από το λιμάνι μέσα από την πόλη, απλά απευθείας να εξυπηρετούνται οι επιχειρήσεις στο εσωτερικό της βιομηχανικής περιοχής

  • Η εκκένωση της περιοχής του σημερινού λιμανιού και η ταυτόχρονη ανάδειξη χώρου για δημιουργία μαρίνας σκαφών αναψυχής με τεράστια οικονομικά άμεσα κι έμμεσα οφέλη

  • Η δημιουργία νέου παραλιακού μετώπου και η δημιουργία χώρου ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο χώρο του τουρισμού, του εμπορίου και της εστίασης

  • Η ανάδειξη μιας περιοχής που σήμερα έχει χαμηλή πολεοδομική και εμπορική αξία

  • Η δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας λόγω της επίτευξης της μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων γύρω από το σύνολο των νέων οικονομικών δραστηριοτήτων.
     

Συμπερασματικά, η σημερινή πρόταση σκοπεύει αφενός μεν να προσδιορίσει τη δυνατότητα για τακτοποίηση όλων των δραστηριοτήτων που απορρέουν από τη λειτουργία του λιμανιού, αφετέρου δε να τεκμηριώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης  όλης της  ακίνητης περιουσίας που σήμερα αποτελεί τη χερσαία ζώνη του λιμένα.  Πρόκειται για έργο πνοής για τον τόπο, τη Θεσσαλία, τη χώρα μας γενικότερα. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο δίνει όραμα και μέλλον στην πόλη του Βόλου.

2018-09-10_19-56-17.jpg
bottom of page